Om oss

Klubbens historia

Text ifrån jubileumsskriften OK Gränsen 60 år 1949-2009 skriven av Harlad Håkansson

"Nu är det över 60 år sedan ett gäng medlemmar ville ge orienteringssporten större möjligheter och bildade en specialklubb för orientering och skidåkning.


Klubben bildades den 26 april 1949. Namnvalet har sin egen lilla historia. Det första namnförslaget var OK Tjärnen, men namnet var redan upptaget. Förbundets förslag var istället Habo OK. Då kom någon med det goda förslaget OK Gränsen. Namnet var passande då gränsen mellan Västergötland och Småland går igenom upptagnings-området, som främst omfattar Habo och Bankeryd. Dessutom blev det en anspelning på ett karttecken, vilket hörde tiden till. En gång har dock klubben fått ett brev adresserat till "Orienteringsklubben Tjärnen, Habo". Det var lustigt nog ifrån Riksidrottsförbundet, där namnet avslogs.


Efter 1960 har klubbens inriktning varit bredd, ungdom och motion för allmänheten, både genom tipspromenader och trimorientering"

Klubbkläder

Klubbkläder beställs av Trimtex normalt sett i början av året.  Vissa mindre storlekar finns på lager. Hör med en ungdomsledare om du är intresserad.

Kontakta oss

 
 
 
 

Kontaktpersoner

Ordförande: Per Sterner

Kassör: Matilda Holmberg

Ordf. i Träning/tävlingssektionen: Tobias Haag

Ordf. i Stug/Motionssektionen: Sari Håkansson

Webmaster: Mats Fridén

Gränsenstugan

Vår klubbstuga, Gränsenstugan, ligger vid området Bränninge ca 1 km från Habo Centrum. När du kommer på länsväg 195 söderifrån, kör i rondellen vid infarten mot Habo. Följ vägen rakt fram, under en järnvägsbro, fortsätt rakt fram. Efter ca 500m är det skyltat "Gränsenstugan" in till vänster. Följ skyltningen vidare förbi Bränningeskolan. Efter ca 200m sväng in till vänster, följ vägen in till parkering.


I stugan finns samlingslokal, kök, omklädningsrum samt duschar.


Gränsenstugan kan hyras för fest eller sammankomster.

Klubbstugan och uthyrning är till för våra egna medlemmar, men kan även hyras av andra föreningar.

Efter skadegörelse hyr vi inte längre ut till privatpersoner. Klubbstugan hyrs inte ut på påskafton, valborgsmässo-afton, midsommarafton, julafton eller nyårsafton. Klubbstugan hyrs heller inte ut till politiska möten.


Priset per dygn för att hyra klubbstugan är 300kr/dag för medlemmar och 1000kr/dag för andra föreningar.


För bokning och info, kontakta Sari Håkansson,

tel. 0734 05 57 31. 


Klicka här för att se uthyrningsavtal

Stugan exteriört
Stugan exteriört
Altan
Altan
Entré
Entré
Storstuga
Storstuga
Kök
Kök
Herrarnas omklädningsrum
Herrarnas omklädningsrum
Damernas omklädningsrum
Damernas omklädningsrum

Motionsspåren

3,5- kilometersspåret

Framkomlighet: Lätt

Skyltning: God (färg: orange)

Kupering: Lätt

Kommentar: 3,5 km-spåret är flackare än de andra spåren och går bitvis på ren skogsstig och bitvis på traktorväg. Underlaget är därför varierat mellan mjuk skogsstig och stenig väg.


Framkomligheten är mestadels god, men spåret är på några ställen väldigt smalt, speciellt på sommaren när växtligheten är tätare. På 3,5km-spåret får du cykla eller köra vagn med din hund om du vill. På vintern spåras inte 3,5 km-spåret med spårsläde, därför är spåret öppet även för hundar under skidsäsongen.

 

3-kilometerspåret, med elljus

(eljus tänds 05.30 vintertid och släcks 23.00)

Framkomlighet: Lätt

Skyltning: God (färg: röd)

Kupering: Lätt

Kommentar: Detta barnvagnsvänliga spår används vid vår tipspromenad. Spåret består av bred grusad väg/stig och har endast korta eller flacka backar. Upplyses på kvällen av elljus.

 

5-kilometersspåret

Framkomlighet: Lätt-Medel

Skyltning: God (färg: gul)

Kupering: Lätt

Kommentar: Detta spår innefattar den fruktade ”mördarbacken”. I övrigt är kuperingen lätt. Spåret består av grusad väg och stig, med några partier med rötter.

 

10-kilometersspåret

Framkomlighet: Medel

Skyltning: God (färg: blå)

Kupering: Måttlig-Svår

Kommentar: Detta spår är en förlängning av 5-kilometersspåret, och har således varierande kvalitet. 10:an har förutom den redan nämnda ”mördarbacken” ytterligare stigningar. Man får dock betalt för mödan med hänförande utsikter över Habos omnejder. Tilläggas bör även att spåret längst bort passerar genom en kohage, där stigen är otydlig.

 

14-kilometersspåret

Framkomlighet: Medel-Svår

Skyltning: Mestadels god (färg: grön)

Kupering: Måttlig-Svår

Kommentar: Även detta spår är en förlängning av ovan nämnda spår (se ovan). Här får du förutom 10:ans tuffa stigningar och vackra utsikter vildare skog och en häftig naturupplevelse. Alltifrån större vägar till krokiga småstigar, med många lämpliga ställen för en skogspicknick. Ett riktigt äventyrsspår. Frågan är: vågar du?